Mijn kwetsbaarheid

door: Yoni

Officieel heb ik een intelligentie score van 70.. (Licht verstandelijk gehandicapt!) Omdat mijn verbale kant zo sterk ontwikkeld is, vergeten mensen vaak dat ik een verstandelijke beperking heb!

Ik ben heel erg sterk, in mijn taalvaardigheden. Ik kan heel goed dingen formuleren en ik heb een grote woordenkeuze. Mensen begrijpen vaak niet dat mijn denkniveau helemaal niet zo hoog is..

Heel mijn leven heb ik last van ernstige overvraging. Mensen denken vaak dat ik normaal kan functioneren. Ik praat alsof ik een normale intelligentie heb. Een grote valkuil, want ik ben in het verleden, ernstig overvraagd!

Iedereen dacht dat mijn problematiek wel mee viel, toen ik gediagnosticeerd werd met een licht verstandelijke beperking, kon ik eindelijk de juiste begeleiding krijgen, in mijn dagelijks leven!

Door dat ik goed kan praten, denken veel mensen dat ik een normale begaafdheid heb. Ik kan mezelf elke keer opnieuw verantwoorden, waarom ik sommige dingen niet ”begrijp” Ik krijg veel onbegrip, omdat ik een normaal uiterlijk heb, begrijpen mensen vaak niet, als ik soms anders kan reageren, als leeftijdsgenoten!

Mijn zelfstandigheid is erg laag, maar ik ben heel erg aan mezelf aan het werken. Zodat ik in de toekomst, een beetje beter kan functioneren! Dit kost mij veel energie, en ook veel spanning! Ik ben heel onzeker, dat bepaalde dingen nooit haalbaar zijn..

Als mensen zeggen, dat je bepaalde dingen nooit zelfstandig kan, is dat echt niet goed voor je zelfvertrouwen! Je wil zoveel mogelijk de Regie in eigen handen houden, maar toch heb je daar ook de juiste begeleiding in nodig!

Mensen verwachten vaak teveel van mij, wat ik dan niet waar kan maken. Dat is heel frustrerend, want ik wil zoveel bereiken, toekomstgericht. Maar ik lijk stil te staan! Ik zie dat mijn vriendinnen, op een veel hoger denkniveau zitten, zij hebben geen beperking. Zij gaan zichzelf steeds verder ontwikkelen in het leven. Relatie, Samenwonen, Trouwen, Kinderen, en voor mij zijn die dingen helemaal niet zo vanzelfsprekend! Ik moet kei hard vechten, voor een plekje in deze harde maatschappij! Ik probeer juist te leven in mogelijkheden.

Mensen met een licht verstandelijke beperking, moeten altijd beschermd worden, omdat ze makkelijk te manipuleren zijn, voor een mensen die een negatieve invloed hebben. Omdat deze doelgroep, een beperkt denkniveau heeft, zijn ze heel impulsief/naïef in hun gedrag!

We zijn makkelijk beïnvloedbaar voor mensen die kwaad willen. Er wordt veel meer misbruik gemaakt, van mensen met een licht verstandelijke beperking, als dat je een normale intelligentie hebt!

Omdat we zo kwetsbaar zijn, moeten we goed uitkijken, met wie we bevriend raken, of een relatie krijgen! Ik heb nu gelukkig een hele betrouwbare vriendengroep, en toekomstgericht, hoop ik dat ik ook een leuke partner krijg!

Yoni
Blogger op Autistisch maar Bijzonder

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de best mogelijke surfervaring te bieden. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder, dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten