Het psychotherapeutisch centrum

Vincent Oostrijck

Ik verbleef ooit een half jaar
In een psychotherapeutisch centrum
Dat in een dorpje stond
Ergens in Noord-Brabant

Ik zat er in een groep
We woonden in een grote villa
Op een rustiek terrein met veel groen
Grindpaden en hoge bomen

Vroeger noemde men dit
Een gekkenhuis
Maar nu kwam je daar
Om jezelf terug te vinden

We waren allemaal stuk voor stuk
Behoorlijk van het padje
Ieder van ons was in zijn leven vastgelopen
En kon niet meer voor of achteruit

Ik leefde er in een bonte groep individuen
We moesten alles samen doen
Van de therapieën tot aan de afwas
En privacy had je niet

De mensen uit mijn groep
Waren allemaal hoger opgeleid
En allemaal waren we
Chronisch terneergeslagen

Zo woonde ik
Met een afgestudeerde psychologe
Die toen ze bij de GGZ ging werken
Zelf in de war was geraakt

Er was een psychiatrisch verpleegkundige
Die niet zo goed meer wist
Hoe ze voor zichzelf kon zorgen

Een medewerker van een reisorganisatie
Die zijn levensreis niet meer zag zitten
Was aan het eind van zijn Latijn

Er was zelfs een professionele clown
Die zo somber was geworden
Dat hij niet meer lachen kon

En ik was er ook
Ik was een gemankeerde econoom
Die niet van het zakenleven hield

Samen probeerden we
Weer iets van onze levens te maken
De een slaagde daar beter in dan de ander
Ik deed het wel aardig

Maar ik moest eerst nog dieper vallen
Voor ik de weg omhoog weer vond
En nu het klimmen is begonnen
Geniet ik eindelijk weer van de reis

Ik ben Vincent Oostrijck, geboren en getogen in Breda maar al heel lang wonend in Rotterdam. Op mijn vijfendertigste heb ik de diagnose Asperger gekregen, een vorm van autisme. Ik heb een verleden van veel psychische problemen, maar inmiddels gaat het erg goed met mij. Ik werk via Parnassia als ervaringsdeskundige autisme op vrijwillige basis.

Ik schrijf prozagedichten omdat dit mijn manier is om mij op een creatieve manier te uiten. Ik schrijf zowel autobiografische gedichten als fictieve gedichten, over allerlei onderwerpen. Ik hou van zowel donker als licht in mijn gedichten. Geen licht zonder duisternis en andersom. Humor is ook een terugkerend iets. Humor als overlevingsmechanisme. 

 Mijn gedichten zijn allemaal terug te vinden in de Facebook pagina die ik daarvoor heb gemaakt.

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de best mogelijke surfervaring te bieden. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder, dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten